Helhed, respekt og rummelighed
Vil du gerne vide mere om miljøterapi på vores bosted? Hos Josephine Schneiders Ungdomsboliger (JSU) er vi godkendt til 11 døgnpladser og 6 efterværnspladser, som befinder sig en stor og velholdt villa i Skovshoved i Gentofte Kommune.
Vi har en miljøterapeutisk tilgang på bostedet. Derfor lægger vi vægt på helhed, empati, engagement, respekt og rummelighed. Vi modtager unge fra bl.a. Gentofte, Charlottenlund, det øvrige Nordsjælland og mange andre steder.
Hvad er miljøterapi?
Miljøterapi består af et kvalificeret relationsarbejde, der er solidt forankret i viden og teorier om, hvilke samspil og forhold der er sunde for vores udvikling, men også i hvilke samspil og forhold der risikerer at gøre os syge.
Miljøterapien defineres som en faglig tilgang og praksis med både samspil og relationer, der fremmer den gode udvikling, men som også tager vare på de fysiske og organisatoriske forhold, der supplerer og understøtter udviklingsarbejdet. Samtidig er der fokus på, hvordan man kan opretholde et miljø, hvor det er muligt at udpege elementer, der ikke er udviklingsfremmende.
Det miljøterapeutiske relationsarbejde bygger på, at der er 1) en organisatorisk klarhed, at 2) det psykiske fundament sikrer en sund udvikling, og at 3) det fysiske fundament understøtter denne udvikling.
1) Den organisatorisk klarhed
Organisatorisk klarhed handler med andre ord om gennemsigtighed. Det skal være let at få overblik over både hovedopgaven og konteksten. Det gælder i forhold til, hvilke roller, grænser og resultatdokumentation der findes.
Det er vigtigt at anvende en model til at forstå og rumme gruppedynamikker, parallelprocesser mellem de forskellige grupper, konflikter af forskellig art og overføringsproblematikker mellem beboere og miljøterapeuter med flere.
Den organisatoriske klarhed i forbindelse med miljøterapi gør det muligt at identificere, om noget løber af sporet, eller om noget udvikler sig til usunde gruppedynamikker.