Miljøterapi i relationsarbejdet

Miljøterapi i relationsarbejdet

Helhed, respekt og rummelighed

Vil du gerne vide mere om miljøterapi på vores bosted? Hos Josephine Schneiders Ungdomsboliger (JSU) er vi godkendt til 11 døgnpladser og 6 efterværnspladser, som befinder sig en stor og velholdt villa i Skovshoved i Gentofte Kommune.

Vi har en miljøterapeutisk tilgang på bostedet. Derfor lægger vi vægt på helhed, empati, engagement, respekt og rummelighed. Vi modtager unge fra bl.a. Gentofte, Charlottenlund, det øvrige Nordsjælland og mange andre steder.

Hvad er miljøterapi?

Miljøterapi består af et kvalificeret relationsarbejde, der er solidt forankret i viden og teorier om, hvilke samspil og forhold der er sunde for vores udvikling, men også i hvilke samspil og forhold der risikerer at gøre os syge.

Miljøterapien defineres som en faglig tilgang og praksis med både samspil og relationer, der fremmer den gode udvikling, men som også tager vare på de fysiske og organisatoriske forhold, der supplerer og understøtter udviklingsarbejdet. Samtidig er der fokus på, hvordan man kan opretholde et miljø, hvor det er muligt at udpege elementer, der ikke er udviklingsfremmende.

Det miljøterapeutiske relationsarbejde bygger på, at der er 1) en organisatorisk klarhed, at 2) det psykiske fundament sikrer en sund udvikling, og at 3) det fysiske fundament understøtter denne udvikling.

1) Den organisatorisk klarhed

Organisatorisk klarhed handler med andre ord om gennemsigtighed. Det skal være let at få overblik over både hovedopgaven og konteksten. Det gælder i forhold til, hvilke roller, grænser og resultatdokumentation der findes.

Det er vigtigt at anvende en model til at forstå og rumme gruppedynamikker, parallelprocesser mellem de forskellige grupper, konflikter af forskellig art og overføringsproblematikker mellem beboere og miljøterapeuter med flere.

Den organisatoriske klarhed i forbindelse med miljøterapi gør det muligt at identificere, om noget løber af sporet, eller om noget udvikler sig til usunde gruppedynamikker.

2) Det psykiske fundament for udvikling

Udviklingsteorien understreger, at mennesker udvikler sig i samspil med andre på basis af et sundt miljø, der tilbyder en tryg opvækstramme. Det sunde miljø består af et sundt psykisk og et trygt fysisk fundament.

Mennesker med psykiske vanskeligheder har ofte en usikker tilknytningsstil. Derfor arbejdes der relationelt med tilknytningsevnen.

Beboerens tilknytningsevne forbedres, når tilknytningsevnen udfordres og forandres i samspillet med miljøterapeuter, der holder ud og holder om. Det fører til en større selvbevidsthed, ligesom der opbygges nye indre arbejdsmodeller for relationelle forhold. Samtidig styrkes mentaliseringsevnen. En sund tilknytning frigiver et mentalt rum, hvor der er plads til at udvikle sig, at udvide sit læringsrum og at få større selvbevidsthed.

I det sunde psykiske miljø tilbydes alle et helt nødvendigt udviklende fællesskab, der er i samspil med hinanden og med nærværende miljøterapeuter. Miljøterapeuterne skal kunne rumme udtryk for beboernes vanskeligheder – og de skal samtidig holde af dem. Man kan inddrage mentaliseringsbegrebet som en del af det teoretiske fundament i sin miljøterapi.

3) Det fysiske fundament for relationsarbejde

Hele det fysiske fundament hviler på en miljøterapeutisk teori, som understreger betydningen af, at udvikling er organiseret i tid og rum, og at rammer, strukturer og rytmer kan virke terapeutiske.

Dermed handler det fysiske fundament for relationsarbejdet ikke kun om de fysiske og gerne hjemlige omgivelser, men også om dagsskemaer, beskrivelser og ikke mindst traditioner. Denne form for miljøterapi fører til et langt større overskud for alle parter.

Det er muligt at inddrage andre teoretiske metoder i forhold til specifikke problemstillinger eller opgaver, når den miljøterapeutiske tilgang og metode er velfungerende.

Kontakt os for at høre mere om vores tilbud og om vores terapi. Du og den unge er velkommen til at besøge os for at få en snak og en rundvisning i vores villa.

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Kontakt​oplysninger

​JOSEPHINE SCHNEIDERS UNGDOMSBOLIGER

Korsgårdsvej 11a
​2920 Charlottenlund

Klik her for rutevejledning

Telefon: 39 63 59 71

E-mail: jsu@jsu.dk

Forstander: Carina Hasselby

Tlf. 40568667

E-mail: chay@gentofte.dk​​

JSU

Læs her om institutionens rammer og struktur, institutionstype,

målgruppe, evalueringsrapporter og mulige ledige stillinger